Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Η φωτογραφία μου
Δέν έχουμε γραφτή μαρτυρία ούτε κτιτορική επιγραφή μέ τό έτος Ίδρυσης του Ι.Ναού τής Παναγίας. Ό Λαμπρυνίδης (Ή Ναυπλία, ό.π.. ο. 129) υποθέτει ότι πρέπει νά είναι ό πρωτεύων ορθόδοξος ναός του Ναυπλίου (επειδή ό "Αγιος Γεώργιος άνηκε στους καθολικούς) έπί' Ενετοκρατίας. Ή Παναγία έχει σχήμα βασιλικής χωρίς τρούλο. Ό νάρθηκας της πρέπει νά έγινε μετά τήν Απε¬λευθέρωση, όπως καί τό τριώροφο καμπαναριό της στη ΝΔ του πλευρά. 'Από τόν Γερμανό περιηγητή Ρ,βίηποΙά Ιυόβηβυ, αναφέρεται τό 1588 - στην περιγραφή του γιά τό Ναύπλιο - μιά άλλη Παναγία έξω άπό τά τείχη τής πολιτείας πού τήν κατέχουν" Ελληνες μοναχοί. Καθώς καί άλλη έκκλησούλα αφιερωμένη κι αυτή στή Θεοτόκο, επειδή βρίσκεται κοντά σέ σπηλιά. στά δυτικά βράχια τοϋ Ρωμαίικου κάστρου (Ακροναυπλία). ' Η δεύτερη αυτή είναι ή αγαπημένη τών κατοίκων τοΰ Ναυπλίου, ή «Παναγίτσα»: πανέμορφο προσκυνητάρι τους στό «Γύρο τής "Αρβανιτιάς», τόν πιό ρομαντικό περίπατο τ" Άνα-πλιού. Καί ποτέ δέν μπερδεύουν τήν «Παναγίτσα» τοϋ βράχου μέ τήν «Παναγία» τής πόλης τ' Άναπλιοΰ, αφιερωμένη στή Γέννηση τής Θεοτόκου. "Ως σήμερα φροντισμένη μέ αγάπη ή Παναγία, αντιπροσωπεύει ένα άπό τά πιό ώραϊα ιστορικά καί εκκλησιαστικά μνημεία τής πολιτείας.

ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Από αυτοκτονία σωτηρία

ΠΡΙΝ 15 ημέρες περίπου κατά τα τέλη Ιουλίου 2006 στο Κρυφό Σχολειό της Παναγίτσας του παλαιού Ναυπλίου (Αρβανιτιά)μία ταλαιπωρημένη γυναίκα από ένα χωριό του Άργους με πολλά προσωπικά προβλήματα αφού είχε περιέλθει σε δαιμονικό πειρασμό και πλήρη απελπισία ανέβηκε εκεί πάνω με σκοπό να θέσει τέλος στην επίγεια ζωή της . Άναψε δύο κεράκια για τα δύο παιδιά της(είχε απομείνει ακόμη λίγη πίστη μες την ψυχή της) και έπειτα σκαρφάλωσε τον ψηλότερο βράχο , νότια του Εκκλησιδίου ,απ’όπου προκύπτει από κάτω ένα ιλιγγιώδες βάθος πενήντα και πλέον μέτρων μέσα σε αιχμηρούς βράχους .Αφού δίστασε για λίγο στο τέλος άφησε να πέσει κάτω με ορμή το δύστυχο σώμα της. Και ενώ ήταν απολύτως βέβαιος ο τραγικός της θάνατος με θεία επέμβαση της Παναγίας τούτη την στιγμή βρίσκεται στο σπίτι της με σωσμένη την ψυχή και το σώμα της και με λίγα μόνο κατάγματα για να της θυμίζουν το θαύμα της σωτηρίας της από τον σίγουρο θάνατο.
Κα αν η Παναγία Μητέρα μας μπορεί να σώζει τους ανθρώπους από τέτοιους βέβαιους χαμούς πόσο μάλλον μπορεί να διαφυλάττει και να σώζει από κάθε κίνδυνο όσους με πίστη και σεβασμό προστρέχουν στην θεία χάρη της και φροντίδα!!

Σωτηρία από τον Άγιο Αναστάσιο.

Δεν πάνε λίγα χρόνια όταν η Μαργαρίτα Μ. από το Μαρούσι Αθηνών είχε γνωρίσει στον χώρο της εργασίας της έναν Άραβα Μουσουλμάνο με τον οποίο αρραβωνιάσθηκε. Το δίλημμα της πίστεως όμως ήταν υπαρκτό. Αποφασίσανε λοιπόν κα κλείσανε ραντεβού με έναν Μουφτή της Ξάνθης να πάνε προκειμένου η νέα να απαρνηθεί το Άγιο Βάπτισμα και να γίνει μουσουλμάνα και έτσι να μπορέσουν να παντρευτούν. Και ενώ όλα βαίναν όπως τα περίμεναν στο τέλος μία αναποδιά ακύρωσε το ραντεβού και κατόπιν διέλυσε και τούτο τον αρραβώνα. Ύστερα από λίγο καιρό η Μαργαρίτα γνώρισε έναν Έλληνα όπου με σιγουριά πολλή μες την καρδιά της προχώρησε σε Χριστιανικό Γάμο. Μα ποιος Άγιος άραγε να την έσωσε από αυτό το μεγάλο αμάρτημα της αρνήσεως της πίστης μας;
Πρίν δύο χρόνια σε περίοδο διακοπών επισκέφθηκαν η κοπέλα και ο Σύζυγός της Γεώργιος Κ. εντελώς τυχαία τον Ι.Ναό μας και αφού προσκυνήσανε την Εικόνα του Αγίου Αναστασίου ζητήσανε και οι δύο ξεχωριστά ,δίχως να γνωρίζει ο καθένας τι τάζει ο άλλος ,να αποκτήσουνε και ένα δεύτερο παιδί. Δεν πέρασε μία εβδομάδα και η κοπέλα έμαθε ότι ήταν έγκυος. Γέννησε ένα πολύ χαριτωμένο και όμορφο κοριτσάκι και με θαυματουργικό τρόπο στον αφαλό του παιδιού γράφτηκε εκ γενετής το γράμμα Α, το πρώτο γράμμα του ονόματος του Αγ.Αναστασίου
Ο Άγιος που και αυτός είχε περιπέσει κάποτε στον πειρασμό να αρνηθεί ην Χριστιανική του πίστη εκείνος τώρα διαφύλαξε την Μαργαρίτα από έναν παρόμοιο θανάσιμο κίνδυνο και κατόπιν της έδωσε και την ευλογία να αποκτήσει και δεύτερο παιδί με ανεξίτηλο το άγιο σημάδι του ονόματός του για να θυμίζει πάντοτε την Χάρη και την προστασία του.

Ένα συγκλονιστικό όνειρο

ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ η κ.Ιουλία Μιχαλοπούλου από το Καματερό Αθηνών στον Ιερέα της ενορίας της Παναγίας Ναυπλίου την 9η Αυγούστου 2006:
«Επισκεπτόμασταν αρκετές φορές με την οικογένειά μου το Ναύπλιο. Σε τούτη εδώ όμως την Εκκλησία ποτέ δεν είχαμε εισέλθει ούτε κιόλας γνωρίζαμε τίποτα για τον νεομάρτυρα Άγ.Αναστάσιο όπου όπως μάθαμε αργότερα μαρτύρησε φρικτά από τους Τούρκους στην Ελιά δίπλα από τον Ι.Ναό.
Πρίν δύο χρόνια λοιπόν είδα ένα συγκλονιστικό όνειρο:
Βρισκόμουν εδώ στην πλατεία και πάνω στην Ελιά βλέπω έναν νέο κρεμασμένο από τα κλαδιά με γλυκιά μορφή να με κοιτάζει και με κομμένα τα πόδια του.
Δεν ήξερα πώς να εξηγήσω τούτη την αποκάλυψη . Όταν μετά από λίγες ημέρες βρήκα ανοικτά τον Ι.Ναό προχώρησα μέσα και τότε γνώρισα μετ’εκπλήξεως στο πρόσωπο της εικόνας του νεαρού Αγίου Αναστασίου, στο εικονοστάσι δεξιά, τον νέον εκείνον που με είχε επισκεφθεί λίγες μέρες πρίν .Κατόπιν έμαθα και για τον τρόπο του μαρτυρίου του, πως οι εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι όρμησαν με φθόνο επάνω του ύστερα από την ομολογία του στον Χριστό και πως με διάφορους φρικτούς τρόπους τεμάχισαν το άγιο σώμα του και το κρέμασαν στην Ελιά δίπλα από τον Ι.Ναό.
Είθε ο καλός μας Άγιος και η Παναγία μας να σκεπάζει την οκογένειά μου και όλον τον πονεμένο κόσμο που προστρέχουν στην προστασία τους»

Ουράνια δωρεά

Πέρσι τον Αύγουστο 2005 ο εφημέριος του Ι.Ναού μας π.Διονύσιος Ταμπάκης είχε παραγγείλει στην Ι.Μονή της Σουρωτής Θεσσαλονίκης να αγιογραφήσουν την Εικόνα του Αγ.Αρσενίου του Καππαδόκη(ο οποίος εβάπτισε στα Φάρασα τον Αγιορείτη π.Παίσιο) προκειμένου να την θέσουν εις προσκύνηση στον Ναό. Δέχτηκαν με κάποια δυσκολία λόγω του περιορισμένου χρόνου του Αγιογραφείου της Ι.Μονής και με την προϋπόθεση πως έπρεπε να γίνει λίγη υπομονή, το λιγότερο ως το Πάσχα προκειμένου να τελειώσει η Εικόνα.
Φέτος Την Μεγάλη Τρίτη το πρωί η κ.Θ.Α. από το Ναύπλιο προσήλθε στον Ιερέα προκειμένου να δηλώσει την πρόθεσή της να κάνει μία δωρεά των 500 ευρώ στον Ι.Ναό. Δεν πρόλαβε να αποχωρήσει όταν χτύπησε το τηλέφωνο όπου και ο Ιερέας αφού της ζήτησε συγγνώμη πήγε να σηκώσει το ακουστικό ενώ η δωρήτρια περίμενε.
«-Καλημέρα σας Πάτερ, την ευχή σας.Σας τηλεφωνούμε από το Μοναστήρι της Σουρωτής για να σας πούμε πως η εικόνα σας είναι έτοιμη πια και κάνει 500 ευρώ!»
Η έκπληξη και το δέος εκείνη την στιγμή ήταν απερίγραπτα για το πώς ο καλός Θεός με πόση σοφία και φροντίδα ετοίμασε τόπο στον Άγιο Αρσένιο εδώ στην ενορία μας(υπάρχει πλέον το Εικονοστάσι του Αγίου στον Ι.Ναό μας) προκειμένου με την προστασία και βοήθειά του να στέκεται αρωγός και πατέρας στον πονεμένο κόσμο που προστρέχει στην μεσιτεία του.

Άγγελος στην Εορτή

Πρίν δύο χρόνια σχεδόν δύο χριστιανοί ηλικίας περίπου 40 χρονών ζήτησαν να ανοίξουν το Εκκλησάκι της Παναγίτσας στο Κρυφό Σχολείο προκειμένου να λειτουργηθεί. Τα είχαν τάμα εδώ και 20 χρόνια
Μα για ποιο λόγο;
Υπηρετούσαν πριν δύο δεκαετίες τότε ως νεοσύλλεκτοι στρατιώτες στο στρατόπεδο του Ναυπλίου όταν κατά την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περνώντας κάτω από το Εκκλησάκι του Κρυφού Σχολειού σκέφθηκαν να ανεβούνε και να προσκυνήσουνε την Χάρη της. Ήταν σχεδόν μεσημέρι και μόλις εισήλθαν και οι δύο μαζί στο εσώτερο του Ναού είδαν μετ’έκπλήξεως να στέκεται σε ένα στασίδι ένα πλάσμα, ένα φωτεινό παιδί με μακριά ξανθά μαλλιά και με ιλαρή
μορφή. Παραξενευθήκαν ,κοίταξαν ο ένας τον άλλο και μόλις βγήκαν έξω μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξαναμπήκαν για να βεβαιωθούν καλύτερα για το ορώμενο. Η άλλη πόρτα εντωμεταξύ ήτανε ερμητικά κλειστή και δεν υπήρχε άλλη θύρα διαφυγής. Κοιτάξανε πολύ καλά, ψάξανε σε όλο τον Ναϊσκο μα δεν βρήκαν τίποτα. Ο Άγιος Άγγελος που είχε σταλθεί από τις Ουράνιες αψίδες προκειμένου να επισκεφθεί την εορταζόμενη Θεοτόκο μας και τον Ναό της είχε
εξαφανισθεί πλέον από τα γήϊνα μάτια τους.


* *

Η μαυροντυμένη Παναγία

Η κ.Μ.Π. από την Αθήνα, ηλικίας περίπου 45 χρονών, επισκεπτόταν πριν λίγο καιρό για πρώτη φορά το Ναύπλιο. Κατέβηκε στην παραλία και κατόπιν έστριψε αριστερά προς τον θαυμάσιο περίπατο της Αρβανιτιάς. ΄Ύστερα από λίγο πέρασε από ένα πολύ γνώριμο συγκλονιστικό τόπο που για πρώτη φορά όμως ερχόταν .Πώς γινόταν αυτό;
Στα δώδεκά της χρόνια είχε δει και νιώσει ένα φοβερό όνειρο:
Βρισκόταν σε ένα τόπο κρημνώδη ,με δύο κυπαρίσσια, ακριβώς σαν και εκείνον και πολλοί δαίμονες με φρικτές μορφές την σπρώχνανε με μανία και χαιρεκακία για να την τσακίσουν στα βράχια και στον θάνατο. Ξαφνικά όμως προβάλλει μέσα από ένα εκκλησάκι μία νέα γυναίκα, ψηλή και με μαύρα ρούχα ντυμένη την αρπάζει από τα χέρια τους την φέρνει στην μητρική αγκαλιά της και τηνε σώζει . Πέρασαν από τότε πάνω από 30 χρόνια, πάντα η Θεοτόκος την φρόντιζε σε κάθε δυσκολία της ζωής της και ακόμη τώρα θυμόταν την αγάπη και την σωτηρία εκείνης της μαυροντυμένης Μητέρας έτσι όπως προβάλει και τώρα ψιλόλιγνη με τα μαύρα ντυμένη και με γλυκύτητα να κοιτά από την εικόνα του τέμπλου του Ναού της Παναγίτσας του κρυφού Σχολειού.

ΣΟΦΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ